Kwaliteitsbeeld Wijkverpleging 2024
Mild Care B.V.
Indeling
- Over Mild Care
- Onze visie op kwaliteit
- Resultaten uit de PREM Wijkverpleging 2024
- Reflectie op de bouwstenen van het Generiek Kompas
– Bouwsteen 1 – Wat is belangrijk voor cliënten?
– Bouwsteen 2 – Samenwerking in de keten
– Bouwsteen 3 – Deskundigheid, veiligheid en zeggenschap
– Bouwsteen 4 – Leren en ontwikkelen
- Verbeterpunten en actieplan
- Conclusie en vooruitblik
- Over Mild Care
Mild Care is aangesloten bij de brancheorganisatie Vereniging SPOT (www.vereniginspot.nl). Door dit lidmaatschap blijven wij goed op de hoogte van de laatste ontwikkelingen binnen de zorgsector. We maken gebruik van de uitgebreide kennisbank, juridische ondersteuning, modeldocumenten, en scholingsmogelijkheden zoals e-learnings, bijeenkomsten en trainingen.
Mild Care staat voor “Thuiszorg voor elke cultuur”. Wij begrijpen dat culturele achtergrond een belangrijke rol speelt in hoe mensen zorg ervaren. Daarom bieden wij cultuursensitieve zorg aan die aansluit bij de gewoonten, waarden en normen van onze cliënten. Onze zorgverleners hebben oog voor taal, religie, leefstijl en gebruiken, en zorgen ervoor dat iedere cliënt zich begrepen en gerespecteerd voelt.
Mild Care biedt thuiszorg aan cliënten met diverse achtergronden. Wij streven naar cultuursensitieve zorg, waarbij we rekening houden met de persoonlijke, sociale en culturele behoeften van onze cliënten. Ons team bestaat uit ervaren zorgverleners. Wij werken samen met psychologen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten.
- Onze visie op kwaliteit
Kwaliteit van zorg staat bij ons centraal. We werken continu aan verbetering en streven ernaar om zorg te bieden die:
✔ Persoonlijk en respectvol is.
✔ Veilig en effectief is.
✔ Aansluit bij de wensen en behoeften van cliënten en hun naasten.
Wij zien kwaliteit als een dynamisch proces, waarbij we voortdurend luisteren naar cliënten en onszelf blijven ontwikkelen. We reflecteren systematisch op onze zorgprocessen en werken met duidelijke protocollen, rapportagesystemen en cliëntfeedback om de kwaliteit te borgen en te verbeteren.
- Resultaten uit de PREM Wijkverpleging 2024
Bij Mild Care vinden we het belangrijk dat cliënten en hun naasten zich gehoord en tevreden voelen over de zorg die zij ontvangen. We staan altijd open voor feedback, suggesties en verbeterpunten. Om deze ervaringen structureel in kaart te brengen, voeren we jaarlijks een cliënttevredenheidsonderzoek uit via de PREM Wijkverpleging. In het najaar van 2024 heeft dit onderzoek geleid tot de volgende resultaten:
– Vaste zorgverleners: 9.7
– Afgesproken tijd: 9.6
– Aandacht voor wensen: 9.8
– Manier van leven respecteren: 9.7
– Omgaan met ziekte of aandoening: 9.3
Gemiddeld geven onze cliënten ons een 9,7! Afgelopen jaar was dat 9,5, wat neerkomt op een toename van 2,1%.
Volledige resultaten zijn te vinden op onze ZorgkaartNederland-pagina:
https://www.zorgkaartnederland.nl/zorginstelling/wijkverpleging-mild-care-den-haag-10015701
- Reflectie op de bouwstenen van het Generiek Kompas
Wij betrekken onze cliënten actief bij het verbeteren van onze zorg. Via intakegesprekken, evaluaties, en metingen zoals de PREM verzamelen wij waardevolle feedback. Deze input bespreken we binnen het team en gebruiken we om onze zorgverlening verder af te stemmen op de behoeften van onze cliënten.
Bouwsteen 1 – Wat is belangrijk voor cliënten?
Bij Mild Care staat de cliënt echt centraal. Wij geloven dat goede zorg begint bij het echt luisteren naar wat iemand nodig heeft – niet alleen medisch, maar ook emotioneel, sociaal en cultureel. Daarom starten we elke zorgrelatie met een uitgebreid intakegesprek, waarin we samen met de cliënt en diens naasten verkennen wat belangrijk is in het dagelijks leven, welke voorkeuren en gewoonten er zijn, en hoe we daar met onze zorgverlening op kunnen aansluiten.
Onze zorg is persoonlijk en respectvol, en afgestemd op de unieke achtergrond, leefstijl, taal en cultuur van de cliënt. Of het nu gaat om voeding, geloofspraktijken, gezinsdynamiek of communicatievoorkeuren – we houden daar bewust rekening mee. Wij werken met zorgverleners die hierin geschoold zijn en die zich met oprechte aandacht inzetten voor ieder individu.
We evalueren regelmatig of onze zorg nog steeds aansluit bij de wensen en situatie van de cliënt. Dit doen we via huisbezoeken, geplande evaluatiemomenten en ook via het jaarlijkse PREM-onderzoek, waarin cliënten hun ervaringen anoniem kunnen delen.
Daarnaast vinden we het belangrijk dat cliënten zich veilig voelen om hun mening te geven. Klachten of signalen worden serieus genomen en altijd opgevolgd met een passende reactie. We schakelen snel bij veranderingen in de zorgbehoefte, zodat de zorg flexibel meebeweegt met wat er op dat moment nodig is.
Zo zorgen we ervoor dat onze cliënten zich niet alleen goed geholpen voelen, maar ook gezien, begrepen en gewaardeerd.
**Terugblik op 2024: wat ging goed en wat kon beter?**
We hebben intake- en evaluatiegesprekken verbeterd, met meer focus op de culturele wensen van cliënten. Dit heeft bijgedragen aan hoge tevredenheidsscores. Wat we willen verbeteren is de betrokkenheid van mantelzorgers of vertegenwoordigers; die werd nog niet altijd optimaal benut.
Wij luisteren actief naar de wensen en voorkeuren van onze cliënten via intakegesprekken, evaluaties en PREM-metingen. Onze zorg is persoonlijk, respectvol en afgestemd op de leefstijl en achtergrond van de cliënt. Ook bij klachten of veranderingen in de zorgbehoefte schakelen we snel en met aandacht.
Bouwsteen 2 – Samenwerking in de keten
Goede zorg leveren is zelden een solo-inspanning — het is het resultaat van goede samenwerking binnen de hele zorgketen. Bij Mild Care hechten wij veel waarde aan een soepele, open en structurele samenwerking met huisartsen, praktijkondersteuners, medisch specialisten, apotheken, ziekenhuizen en andere zorg- en welzijnspartners in de wijk.
**Terugblik op 2024: wat ging goed en wat kon beter?**
We hebben eerste contacten gelegd met gezondheidscentra om toekomstige samenwerking te realiseren. De voorbereiding op wijklocaties is gestart. Tegelijk willen we in 2025 meer structureel overleg inplannen met externe partijen om samenwerking beter te borgen. Wat beter kon, was de continuïteit in het contact met externe partners. Gesprekken vonden soms incidenteel plaats, en niet altijd op vaste momenten of met duidelijke terugkoppeling. In 2025 willen we hierop verbeteren door vaste overlegstructuren en contactpersonen aan te wijzen.
Wij geloven dat de cliënt het meest gebaat is bij zorg die goed op elkaar is afgestemd, waarbij overdrachten zorgvuldig verlopen en alle betrokken partijen hetzelfde doel voor ogen hebben: passende, veilige en persoonlijke zorg op het juiste moment.
Om deze samenwerking verder te versterken, zijn wij van plan om in de nabije toekomst kleinschalige vestigingen te openen binnen gezondheidscentra en huisartsenpraktijken. Door dichter bij andere zorgverleners aanwezig te zijn, kunnen we sneller schakelen, efficiënter communiceren en cliënten sneller en laagdrempeliger ondersteuning bieden.
Daarnaast willen wij vanuit deze locaties wekelijkse informatiemomenten en opendagen organiseren. Hierbij zijn zowel zorgprofessionals als patiënten en bezoekers van harte welkom. Tijdens deze bijeenkomsten geven wij uitleg over onze thuiszorgdiensten, beantwoorden we vragen en creëren we mogelijkheden voor samenwerking en kennisdeling.
Op deze manier bouwen wij aan een netwerkgerichte aanpak, waarin Mild Care een herkenbare, toegankelijke en verbindende rol speelt in de wijk. Want zorg begint niet bij systemen, maar bij mensen — en mensen verdienen zorg die elkaar weet te vinden.
Bouwsteen 3 – Deskundigheid, veiligheid en zeggenschap
**Terugblik op 2024: wat ging goed en wat kon beter?**
We zijn recent gestart met het HKZ-traject, waarmee we meer structuur willen aanbrengen in kwaliteitsbewaking en interne processen. Het is een belangrijke stap richting verdere professionalisering, maar we staan nog aan het begin van dit traject. Wat beter kon, was de consistentie in het melden van incidenten; hier was nog onduidelijkheid over bij sommige teamleden. In 2025 zetten we in op het verduidelijken van werkafspraken, het trainen van meldprocedures en het verder implementeren van een gestructureerde kwaliteitsaanpak.
Bij Mild Care staat professionele deskundigheid aan de basis van betrouwbare en veilige zorg. Veiligheid gaat verder dan alleen fysieke zorg. Wij bevorderen ook een veilige werk- en meldcultuur, waarin fouten en incidenten gezien worden als leermomenten. Zorgmedewerkers worden actief aangemoedigd om signalen te delen, verbeterpunten te bespreken en van elkaar te leren. Het melden van incidenten verloopt laagdrempelig en wordt opgevolgd met passende acties.
Daarnaast vinden wij het belangrijk dat onze medewerkers invloed hebben op hun werk. Via teamoverleggen, werkbesprekingen en interne evaluatiemomenten krijgen zij ruimte om actief mee te denken over de inhoud en organisatie van de zorg. Zo stimuleren we zeggenschap, eigenaarschap en betrokkenheid op de werkvloer, wat direct bijdraagt aan betere en persoonlijkere zorg.
Bouwsteen 4 – Leren en ontwikkelen
**Terugblik op 2024: wat ging goed en wat kon beter?**
We hebben stappen gezet in het stimuleren van leren en ontwikkelen, onder andere via het opstarten van het HKZ-traject. In 2025 willen we dit verdiepen met meer e-learning en intervisie. Wat beter kon, is het daadwerkelijk volgen van scholing door álle teamleden. Door drukte in de zorgplanning werden niet alle bij- en nascholingsmomenten benut. In 2025 willen we hierop verbeteren door tijd vrij te maken in de roosters en het volgen van trainingen structureel in te plannen.
Mild Care gelooft in een lerende organisatie. Alleen door continu te reflecteren, evalueren en bij te leren kunnen we inspelen op veranderende zorgbehoeften en de kwaliteit van zorg blijven verbeteren.
Ook technologische ontwikkelingen nemen we mee in ons leerproces. We verkennen nieuwe methoden zoals spraakgestuurd rapporteren om administratieve druk te verlagen en meer tijd vrij te maken voor directe cliëntenzorg. Zo blijven we als organisatie in beweging en gericht op groei — zowel voor onze medewerkers als voor de zorg die we bieden.
- Verbeterpunten en actieplan
– Digitale toegankelijkheid: We ontwikkelen een cliëntportaal voor betere communicatie met onze zorgverleners en cliënten.
– Samenwerking met huisartsen: Kleine vestigingen in gezondheidscentra zorgen voor snellere verwijzingen en directe zorg.
– Meer activiteiten voor eenzame ouderen: We starten nieuwe dagactiviteiten op onze locatie.
– Digitalisering van zorgprocessen: We streven naar digitale efficiëntie voor cliënten, onderaannemers en personeel.
– Innovatie: We breiden onze thuiszorgprogramma’s uit en implementeren spraakgestuurd rapporteren.
- Conclusie en vooruitblik
Het jaar 2024 stond bij Mild Care in het teken van groei, reflectie en verbetering. Dankzij waardevolle feedback van cliënten, medewerkers en samenwerkingspartners hebben we belangrijke stappen gezet in het versterken van onze zorgkwaliteit.
We hebben in 2024 onder andere:
– De samenwerking met huisartsen uitgebreid door het leggen van contacten met gezondheidscentra.
– De voorbereidingen getroffen voor het behalen van het HKZ-certificaat.
– De PREM-resultaten structureel opgehaald en geanalyseerd.
– Diverse bijscholingen verzorgd binnen het team.
– Meer aandacht besteed aan cultuursensitieve intake en evaluatiegesprekken.Vooruitkijkend naar 2025:
– Behalen van het HKZ-certificaat.
– Opzetten van kleinschalige wijklocaties binnen gezondheidscentra.
– Verdere digitalisering van processen, waaronder het oriënteren op spraakgestuurd rapporteren.
– Nieuwe dagactiviteiten organiseren voor eenzame ouderen.**Cliënt aan het woord:**
(Vertaald naar Nederlands) “Ik voel me echt gehoord. De zorgverleners van Mild Care begrijpen waar ik vandaan kom, en dat maakt alle verschil.”**Medewerker aan het woord:**
_“We hebben korte lijnen, veel inspraak, en ik zie dat onze ideeën ook echt worden opgepakt. Dat motiveert enorm.”_